#szuperelelem


mikrozöld termesztés Mannamag


Minden, amit a mikrozöldekről tudni akarsz!

Kicsi, ízletes, friss, ropogós, színes, egészséges, …

Annyi szó jut eszembe ahogy jellemezzük ezeket a kis zöldségeket: mikrozöldek, mikrozöldségek, az új, újra felfedezett alapanyag.

Eddig főként az előkelő éttermek szakácsai használták őket az ételek díszítésére, színezésére és meglepő ízesítésére. Azonban ezek a kis növények egyre népszerűbbek, és kezdik megtalálni az utat az otthoni felhasználásban a házi készítésű ételeinkhez.

A mikrozöldek azonban nem csak azért vannak, hogy színes élményt vigyenek ételeinkbe, hanem hihetetlenül gazdagok olyan tápanyagokban is, mint a vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok és rostok.

Az alultápláltság, az ásványi anyagok vagy vitaminok hiánya már nem olyan probléma, amely csak a fejlődő országokban jelentkezik. Soha nem voltak annyira aktuálisak a fejlett országokban, mint manapság. A jelenség elleni küzdelem egyik legjobb módja az egészséges táplálkozás, vagyis olyan friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, amelyek minden mikroelemet megadnak szervezetünk egészségének megőrzéséhez.


A mikrozöldek nagyon könnyen segíthetnek ebben az egészségesség keresésében.

5 kérdés megválaszolásával többet elárulunk a mikrozöldek varázslatáról!

1) Mik azok a mikrozöldek?

Ezek a kis zöldségek fiatal hajtások, amelyeket általában az ültetés után 1-3 héttel szednek le, amikor is csak néhány centiméter magasak. Így a mikrozöldeket az érett társaikhoz képest korábbi stádiumban takarítják be.

A mikrozöld 3 ehető összetevője:

mikrozöld RETEK Mannamag
- fiatal valódi levelek
- sziklevelek
- központi szár


Ebben a szakaszban a mikrozöldek többsége egy központi szárból, két fejlett sziklevelű levélből (a magban lévő levelekből, amelyek teljes kifejlődése után a fotoszintézisnek köszönhetően segíti a fiatal palánta fejlődését) és néha egy második pár levélből áll, a fiatal igazi levelekből. Legtöbbször a sziklevél és a fiatal valódi levelek alakja meglehetősen eltérő.

Sok gyógynövény és zöldség esetében lehetséges a megfelelőjük mikrozöldként is enni, például retek, brokkoli, vöröskáposzta, hogy csak néhányat említsünk.

Különösen gazdag ízükkel ezek a kis zöldségek örömet okoznak ízlelőbimbóinknak, miközben rengeteg tápanyagot visznek magukkal az út során!

Jó tudni: egyes zöldségek nem ehetők mikrozöldként a központi szár és/vagy levelek belsejében található mérgező molekulák miatt, mint például a paradicsom, a rebarbara vagy a burgonyanövény.

2) Mi a fő különbség a mikrozöldek és a teljesen kifejlett zöldségek között?

Ahogyan mindannyiunkat megtanítottak kicsi korunkban, hogy együnk zöldeket. A szervezetünk jólétéhez szükséges tápanyagok többsége a gyümölcsökben és zöldségekben található meg: vitaminok, karotinoidok, antioxidánsok, rostok és ásványi anyagok.

Szóval mi a helyzet a mikrozöldekkel?

Ne tévesszen meg kis méretük! A mikrozöldek nagyon intenzívek az ízükben és a tápanyagokban. Valójában a Journal of Agriculture and Food Chemistry által korábban közzétett tanulmányban felfedezték, hogy a tápanyagok koncentrációja a mikrozöld levelekben sokkal jobb, mint az érett növények leveleiben. A kutatás során 25 különböző mikrozöldfajt elemeztek, és bebizonyosodott, hogy egyes esetekben akár 40-szer több vitamint vagy karotinoidot találhatunk a mikrozöld levelekben!

Az alábbiakban egy kis sémát talál, amely néhány példát mutat be arra, hogy a mikrozöldek hogyan viszonyulnak a teljesen kifejlett zöldségekhez vitaminok és karotinoidok tekintetében.

 

 BROKKOLI

mikrozöld
mikrozöld termesztés brokkoli MANNAMAG
termése
mikrozöld termése brokkoli MANNAMAG

 K-vitamin

10 : 1

 C-vitamin

  3 : 1

 + Kálium 250-350 mg, Kalcium 35-50 mg, Magnézium 20-30 mg
     (100 g friss tömegben)

* az USDA FoodData Central kutatási adatai alapján




 DAIKON RETEK

mikrozöld
mikrozöld termesztés daikon retek MANNAMAG
termése
mikrozöld termése jégcsap retek MANNAMAG

 K-vitamin

60 : 1

 C-vitamin

  3 : 1

 + Vas, Kálium, Kalcium, Mangán

* az USDA FoodData Central kutatási adatai alapján




 VÖRÖSKÁPOSZTA

mikrozöld
mikrozöld termesztés vöröskáposzta MANNAMAG
termése
mikrozöld termése vöröskáposzta MANNAMAG

 E-vitamin

40 : 1

 C-vitamin

  6 : 1

 + Vas, Kálium, Kalcium, Magnézium

* az USDA FoodData Central kutatási adatai alapján




 NAPRAFORGÓ

mikrozöld
mikrozöld termesztés napraforgó MANNAMAG
termése
mikrozöld termése napraforgó MANNAMAG

 K-vitamin

20 : 1

 E-vitamin

  4 : 1

 + Kálium 400-500 mg, Magnézium 70-100 mg, Vas 2-3 mg
     (100 g friss tömegben)

* az USDA FoodData Central kutatási adatai alapján


A mikrozöldek egyértelműen több tápanyagot tartalmaznak érett társaikhoz képest!

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgált mikrozöld fajok többsége kiváló vitamin- és karotinoid-szolgáltató volt, sokkal inkább, mint érett társaik. A fajok között nagy eltérések vannak, így szinte minden mikrozöldnek megvan a maga különlegessége: ízben, de tápanyagban is! Például a vöröskáposzta rendkívül magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, a zöld daikon pedig hihetetlen mennyiségű antioxidánst tartalmaz. Mindenesetre néhány gramm mikrozöld már elegendő lehet a napi tápanyagbevitelhez.


Több szupererő

A mikrozöldek másik szuperképességük az ásványi anyagokban való gazdagság, mely igen hasznos lehet bizonyos betegségekben, például károsodott veseműködésben, vagy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára.

Tehát annak ellenére, hogy a mikrozöldekkel kapcsolatos vizsgálatok még viszonylag újak és még nem túl kiterjedtek, az már kiderült, hogy rengeteg potenciál rejlik bennük a tápanyagellátás és a diétás hatás szempontjából! Így a mikrozöldek „szuperélelmiszernek” tekinthetők, amely számos erénnyel rendelkezik az emberi egészségre nézve.

3) Hogyan magyarázhatjuk ezeket a koncentrációbeli különbségeket?

A mikrozöldeket az érett zöldségekhez képest nagyon korai szakaszban takarítják be. A magvak és a belőlük származó sziklevelek valóban sűrű tápanyagcsomagok. A sziklevelek tartalmazhatják a mag tárolt tápláléktartalékait. Ezek a nemrégiben csíráztatott magvak minden tápanyagot tartalmaznak, amire a kis növényeknek szüksége van a nagyobb növekedéshez.

Jó tudni:  jobb, ha frissen vágva fogyasztja el a mikrozöldeket. A betakarítás után kezdik elveszíteni tápértéküket.
Növelheti a tápanyagok elérhetőségét, ha extra szűz olajat használ a mikrozöldekhez.

 

4) Mi a különbség a mikrozöldek és a csírák között?

Fontos, hogy ne keverjük össze ezt a két fajta minizöldséget. Bár mindkettő nagyon finom és tele van tápanyagokkal, a csírák és a mikrozöldek valójában nem ugyanazok.

A termesztési folyamat meglehetősen eltérő a kettő között. 
A mikrozöldeket valamilyen termesztő közegben (például kókuszrostban) nevelik. Sok fényt kapnak, ami döntő fontosságú a fotoszintézishez, amely a növény növekedéséhez szükséges kémiai energiát termeli, és növeli az ízét. 
A csírák hajtásai fiatal nedves magvak, amelyek növekedésnek indulnak, de még nem fejlődtek ki a levelek. V
iszonylag meleg és párás körülmények között csíráznak, ami sajnos ideális környezet mindenféle baktérium számára is. Ez növeli a csírák mikrobiológiai szennyeződésének kockázatát, ami a mikrozöldeknél a megfelelő nevelési technológiával nem feltétlenül mondható el.

Továbbá, amikor csírát eszel, akkor az egészet elfogyasztod, még a kis gyökereket és a magot is, amelyek állítólag a mikrobiológiai szennyeződés fő tényezői. Míg a mikrozöldeknél csak a zöldet (szár és levelek) eszed: azt a részt, amelyik a termesztő közeg felett van.

Tudtad: Ezért is fontos, hogy a csírák és a mikrozöldek termesztése során kizárólag bio magokat használjunk!








Korábban írtunk egy érdekes blogot ebben a témában, melyet itt olvashatsz:

A mikrozöld és a csíráztatás hatása az egészségre: Melyik a jobb választás?


Készítettünk egy gyors összehasonlító táblázatot, melyet a Pinterest felületünkön megtalálsz:

Mi a különbség? csíra - mikrozöld

 


 

5) Hogyan nevelhetsz mikrozöldeket?

A mikrozöldek termesztése nem olyan bonyolult, ezeknek a kis zöldségeknek csak néhány specifikus körülményre van szükségük, amelyek egészen a tavaszi időjáráshoz hasonlóak: néhány nap sötétség után sok fényre, alacsony páratartalomra, átlaghőmérsékletre és igazán jó levegőkeringésre van szükségük. Ez minden, amire szükséged van, hogy tökéletes környezetet teremts a mikrozöldek növekedéséhez.


az Édenkert titkos vitaminja

most elérhetővé válik számodra,
fedezd fel a
mikrozöld MANNAMAG logo 
kínálatát!

 

Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb csomagot, hogy otthonodban vagy munkahelyeden könnyedén élvezhesd a frissességet és a tápanyagokban gazdag mikrozöldeket.

   

 

 
PRÓBA

csomag

Mikrozöld MANNAMAG Próba csomag
 
 
2 adag mikrozöld
(kb. 2 fő részére 1 heti mennyiség)

2 adag retek mikrozöld



3990 Ft/csomag
1995 Ft/adag



 

 
KEZDŐ

csomag

Mikrozöld MANNAMAG Kezdő csomag
 
 
4 adag mikrozöld
(kb. 2 fő részére 2 heti mennyiség)

4 fajta mikrozöldből válogathatsz



5990 Ft/csomag
1498 Ft/adag



 
PROFI

csomag

Mikrozöld MANNAMAG Profi csomag
 
 
8 adag mikrozöld
(kb. 2 fő részére 4 heti mennyiség)

4 fajta mikrozöldből válogathatsz



8990 Ft/csomag
1124 Ft/adag



 




 

 

A mikrozöldekben nagy lehetőségek rejlenek!

Bár kicsik és aprók, de erősen hiszünk abban, hogy pozitív hatást gyakorolhatnak testünkre és egészségünkre!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hírlevél

IRATKOZZ FEL

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT

legújabb cikkeinkről és
limitált akcióinkról!


40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.