Minden, amit a mikrozöldekről tudni akarsz!Kicsi, ízletes, friss, ropogós, színes, egészséges, …Annyi szó jut eszembe ahogy jellemezzük ezeket a kis zöldségeket: mikrozöldek, mikrozöldségek, az új, újra felfedezett alapanyag.Eddig főként az előkelő éttermek szakácsai használták őket az ételek díszítésére, színezésére és meglepő ízesítésére. Azonban ezek a kis növények egyre népszerűbbek, és kezdik megtalálni az utat az otthoni felhasználásban a házi készítésű ételeinkhez. A mikrozöldek azonban nem csak azért vannak, hogy színes élményt vigyenek ételeinkbe, hanem hihetetlenül gazdagok olyan tápanyagokban is, mint a vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok és rostok. Az alultápláltság, az ásványi anyagok vagy vitaminok hiánya már nem olyan probléma, amely csak a fejlődő országokban jelentkezik. Soha nem voltak annyira aktuálisak a fejlett országokban, mint manapság. A jelenség elleni küzdelem egyik legjobb módja az egészséges táplálkozás, vagyis olyan friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, amelyek minden mikroelemet megadnak szervezetünk egészségének megőrzéséhez.
|
![]() |
- fiatal valódi levelek - sziklevelek - központi szár |
Ebben a szakaszban a mikrozöldek többsége egy központi szárból, két fejlett sziklevelű levélből (a magban lévő levelekből, amelyek teljes kifejlődése után a fotoszintézisnek köszönhetően segíti a fiatal palánta fejlődését) és néha egy második pár levélből áll, a fiatal igazi levelekből. Legtöbbször a sziklevél és a fiatal valódi levelek alakja meglehetősen eltérő.
Sok gyógynövény és zöldség esetében lehetséges a megfelelőjük mikrozöldként is enni, például retek, brokkoli, vöröskáposzta, hogy csak néhányat említsünk.
Különösen gazdag ízükkel ezek a kis zöldségek örömet okoznak ízlelőbimbóinknak, miközben rengeteg tápanyagot visznek magukkal az út során!
Jó tudni: egyes zöldségek nem ehetők mikrozöldként a központi szár és/vagy levelek belsejében található mérgező molekulák miatt, mint például a paradicsom, a rebarbara vagy a burgonyanövény.
2) Mi a fő különbség a mikrozöldek és a teljesen kifejlett zöldségek között?
Ahogyan mindannyiunkat megtanítottak kicsi korunkban, hogy együnk zöldeket. A szervezetünk jólétéhez szükséges tápanyagok többsége a gyümölcsökben és zöldségekben található meg: vitaminok, karotinoidok, antioxidánsok, rostok és ásványi anyagok.
Szóval mi a helyzet a mikrozöldekkel?
Ne tévesszen meg kis méretük! A mikrozöldek nagyon intenzívek az ízükben és a tápanyagokban. Valójában a Journal of Agriculture and Food Chemistry által korábban közzétett tanulmányban felfedezték, hogy a tápanyagok koncentrációja a mikrozöld levelekben sokkal jobb, mint az érett növények leveleiben. A kutatás során 25 különböző mikrozöldfajt elemeztek, és bebizonyosodott, hogy egyes esetekben akár 40-szer több vitamint vagy karotinoidot találhatunk a mikrozöld levelekben!
Az alábbiakban egy kis sémát talál, amely néhány példát mutat be arra, hogy a mikrozöldek hogyan viszonyulnak a teljesen kifejlett zöldségekhez vitaminok és karotinoidok tekintetében.
BROKKOLI |
|
||
K-vitamin
|
10 : 1 |
||
C-vitamin |
3 : 1 |
||
+ Kálium 250-350 mg, Kalcium 35-50 mg, Magnézium 20-30 mg (100 g friss tömegben) |
* az USDA FoodData Central kutatási adatai alapján
DAIKON RETEK |
|
||
K-vitamin
|
60 : 1 |
||
C-vitamin |
3 : 1 |
||
+ Vas, Kálium, Kalcium, Mangán |
* az USDA FoodData Central kutatási adatai alapján
VÖRÖSKÁPOSZTA |
|
||
E-vitamin
|
40 : 1 |
||
C-vitamin |
6 : 1 |
||
+ Vas, Kálium, Kalcium, Magnézium |
* az USDA FoodData Central kutatási adatai alapján
NAPRAFORGÓ |
|
||
K-vitamin
|
20 : 1 |
||
E-vitamin |
4 : 1 |
||
+ Kálium 400-500 mg, Magnézium 70-100 mg, Vas 2-3 mg (100 g friss tömegben) |
* az USDA FoodData Central kutatási adatai alapján
|
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgált mikrozöld fajok többsége kiváló vitamin- és karotinoid-szolgáltató volt, sokkal inkább, mint érett társaik. A fajok között nagy eltérések vannak, így szinte minden mikrozöldnek megvan a maga különlegessége: ízben, de tápanyagban is! Például a vöröskáposzta rendkívül magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, a zöld daikon pedig hihetetlen mennyiségű antioxidánst tartalmaz. Mindenesetre néhány gramm mikrozöld már elegendő lehet a napi tápanyagbevitelhez.
Több szupererő
A mikrozöldek másik szuperképességük az ásványi anyagokban való gazdagság, mely igen hasznos lehet bizonyos betegségekben, például károsodott veseműködésben, vagy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára.
Tehát annak ellenére, hogy a mikrozöldekkel kapcsolatos vizsgálatok még viszonylag újak és még nem túl kiterjedtek, az már kiderült, hogy rengeteg potenciál rejlik bennük a tápanyagellátás és a diétás hatás szempontjából! Így a mikrozöldek „szuperélelmiszernek” tekinthetők, amely számos erénnyel rendelkezik az emberi egészségre nézve.
3) Hogyan magyarázhatjuk ezeket a koncentrációbeli különbségeket?
A mikrozöldeket az érett zöldségekhez képest nagyon korai szakaszban takarítják be. A magvak és a belőlük származó sziklevelek valóban sűrű tápanyagcsomagok. A sziklevelek tartalmazhatják a mag tárolt tápláléktartalékait. Ezek a nemrégiben csíráztatott magvak minden tápanyagot tartalmaznak, amire a kis növényeknek szüksége van a nagyobb növekedéshez.
Jó tudni: jobb, ha frissen vágva fogyasztja el a mikrozöldeket. A betakarítás után kezdik elveszíteni tápértéküket.
Növelheti a tápanyagok elérhetőségét, ha extra szűz olajat használ a mikrozöldekhez.
4) Mi a különbség a mikrozöldek és a csírák között?
Fontos, hogy ne keverjük össze ezt a két fajta minizöldséget. Bár mindkettő nagyon finom és tele van tápanyagokkal, a csírák és a mikrozöldek valójában nem ugyanazok.
A termesztési folyamat meglehetősen eltérő a kettő között.
A mikrozöldeket valamilyen termesztő közegben (például kókuszrostban) nevelik. Sok fényt kapnak, ami döntő fontosságú a fotoszintézishez, amely a növény növekedéséhez szükséges kémiai energiát termeli, és növeli az ízét.
A csírák hajtásai fiatal nedves magvak, amelyek növekedésnek indulnak, de még nem fejlődtek ki a levelek. Viszonylag meleg és párás körülmények között csíráznak, ami sajnos ideális környezet mindenféle baktérium számára is. Ez növeli a csírák mikrobiológiai szennyeződésének kockázatát, ami a mikrozöldeknél a megfelelő nevelési technológiával nem feltétlenül mondható el.
Továbbá, amikor csírát eszel, akkor az egészet elfogyasztod, még a kis gyökereket és a magot is, amelyek állítólag a mikrobiológiai szennyeződés fő tényezői. Míg a mikrozöldeknél csak a zöldet (szár és levelek) eszed: azt a részt, amelyik a termesztő közeg felett van.
Tudtad: Ezért is fontos, hogy a csírák és a mikrozöldek termesztése során kizárólag bio magokat használjunk!
![]() |
Korábban írtunk egy érdekes blogot ebben a témában, melyet itt olvashatsz: A mikrozöld és a csíráztatás hatása az egészségre: Melyik a jobb választás? |
Készítettünk egy gyors összehasonlító táblázatot, melyet a Pinterest felületünkön megtalálsz: Mi a különbség? csíra - mikrozöld |
5) Hogyan nevelhetsz mikrozöldeket?
A mikrozöldek termesztése nem olyan bonyolult, ezeknek a kis zöldségeknek csak néhány specifikus körülményre van szükségük, amelyek egészen a tavaszi időjáráshoz hasonlóak: néhány nap sötétség után sok fényre, alacsony páratartalomra, átlaghőmérsékletre és igazán jó levegőkeringésre van szükségük. Ez minden, amire szükséged van, hogy tökéletes környezetet teremts a mikrozöldek növekedéséhez.
|
Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb csomagot, hogy otthonodban vagy munkahelyeden könnyedén élvezhesd a frissességet és a tápanyagokban gazdag mikrozöldeket.
A mikrozöldekben nagy lehetőségek rejlenek!
Bár kicsik és aprók, de erősen hiszünk abban, hogy pozitív hatást gyakorolhatnak testünkre és egészségünkre!
Hírlevél